tisdag 4 september 2007

Ett idiotiskt förslag, men ljus i mörkret finns

Igår presenterade Cecilia Renfors sin rapport om fildelning, där hon föreslår att operatörerna skall tvingas till att säga upp abonnenter som laddar ned (eller delar ut) upphovsrättsskyddat material.

Det är fascinerande att förslag som skulle vara helt otänkbara i andra sammanhang läggs fram så lättvindigt när Internet är inblandat.

Skulle någon komma på tanken att föreslå att all post som skickas skall öppnas och kontrolleras så att innehållet inte bryter mot upphovsrättslagen (nån kan ju ha fått för sig, hemska tanke!, att ta ett foto av ett konstverk)? Skulle inte tro det.

Skulle någon komma på tanken att föreslå att alla platser, såväl offentliga som privata, skall övervakas med kamera och mikrofoner (dvs motsvarigheten till vad FRA gör med Internettraffik)? Nej, då skulle minsann Stasi-jämförelserna hagla.

Men när tekniken bakom kommunikationen är så där lagom obegriplig för både lagstiftarna och majoriteten av befolkningen då blir det plötsligt helt OK att lägga fram de mest befängda förslag. Tidigare har det bland annat föreslagits att musik- och filmbranschernas intresseorganisationer skall ha rätt att jaga fildelare, dvs sådant som normalt sett kallas medborgargarden.

Det finns dock några små ljus i mörkret. Centerpartiet hotar att stoppa förslaget och anser att det både är ett intrång i människors liv och att det inte känns rättssäkert. Folkpartiet har också invändningar och Inger Davidsson, KD, är även hon skeptisk även om hon inte hunnit läsa igenom förslaget ordentligt och därför inte vill ta slutgiltig ställning. Moderaternas talesman är dock (tyvärr) försiktigt positiv till förslaget.

2 kommentarer:

J sa...

Kul att vi skrev i princip exakt samma inlägg samtidigt :)

Grape sa...

Personligen tycker jag någon från hennes telefonoperatör skall lyssna på alla telefonsamtal till och från Cecilia Renfors, om något hon säger kan tolkas som ett lagbrott så skall operatören genast stänga av hennes telefonabbonemang.

Varför tror jag att hon inte skulle tycka det är en bra ide?

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet