fredag 7 september 2007

... Men trist statistik från Sverige

Polisen slår "rekord" i avlyssning. I fjol beviljades polisen polisen avlyssning av nästan 900 personer, övervakande av ytterligare 226 personers samtal och kameraövervakning av 53 personer.

38% av de beviljade avlyssningarna har inte lett till något resultat, vilket innebär att antingen är 1/3 av de avlyssnade oskyldiga, eller också är de smarta nog att inte diskutera brott över telefon. Detta innebär att en mängd oskyldiga svenskar får sin integritet kränkt.

Den här statistiken inbegriper ju dessutom enbart telefon och kameraövervakning i polisiär tappning. Förutom detta förekommer all den avlyssning som FRA ägnar sig åt, samt all den privat kameraövervakning som förekommer i banklokaler, taxibilar, butiker, bensinmackar, tunnelbana, ... Listan kan göras lång. Visserligen har vi inte sjunkit ned till Londons ytterst låga nivå (där i princip allt är kameraövervakat), men det råder inget tvivel om att beslutsfattare, såväl från stat såväl som privat, anser att ändamålen helgar medlen och att den personliga integriteten är lite eller inget värd i jämförelse med en vag känsla av trygghet.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet