lördag 22 september 2007

Åsiktsregistreringens återintåg - McCarthys spöke

Åsiktsregistrering är någonting som förmodligen känns rätt främmande för de flesta och förmodligen går tankarna snarare till Stasi och IB än till nutida säkerhetstjänster, men faktum är att du riskerar att få dina åsikter registrerade om du är ute och reser.

Terrornojan har nått såna höjder att DHS (Department of Homeland Security) i princip givits obegränsade möjligheter att inkräkta på individens friheter och integritet. En av metoderna som används är ett projekt som kallas ATS (Automated Targeting System). Jag har tidigare bloggat om insamling av passagerardata; detta är ett av systemen som dessa data hamnar i.

Nu visar det sig att ATS inte bara innehåller passagerardata från flygbolagen, utan även information som samlats in vid baggageinspektioner
. Vad har dock detta att göra med åsiktsregistrering? Jo, bland den information som samlas in ingår bland annat förteckningar över eventuell kontroversiell literatur som passageraren kan tänkas ha med sig, samt politiska budskap och liknande. Skrämmande.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet