torsdag 23 augusti 2007

Låtsasjobb och Byggnads

Den socialistiska fokusen på att skapa låtsasjobb istället för förutsättningar för riktig företagsamhet är väl allmänt känd vid det här laget. Man ser hur långt det fått gå när man beaktar de "granskningsavgifter" som Byggnads avkrävde arbetsgivarna på.

90 personer(!) har Byggnads lyckats att hålla sysselsatta med hjälp av de 60 000 000 (japp, 60 miljoner!) som de varje år tvingat till sig från arbetsgivarna under förevändningen att de skulle granska löneutbetalningar. Det innebär att varje anställd har kostat Byggnads sexhundrasextiotusen kronor om året (för inte kan man väl tro att Byggnads använt pengarna till annat än lönegranskning?). Det skulle betyda att ombudsmännen de sysselsatt haft mer än 300000:- i årslön. Inte konstigt att de kämpat med näbbar och klor för att behålla sina granskningsavgifter.

Man kan dock undra om inte byggnadsföretagen hade haft betydligt större nytta av dessa pengar? Kanske hade de kunnat skapa *riktiga* jobb för dessa pengar? Kanske de hade kunnat ha högre profitmarginaler så att lockelsen att importera arbetskraft minskat?

Fast egentligen skall man ju inte ens behöva spekulera om sånt, för pengarna tillhör byggnadsföretagen, inte Byggnads.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet