torsdag 5 juni 2008

17:e juni - slutet på en 20-årig era, eller bara en milsten?

Om mindre än två veckor, närmare bestämt 17:e juni, kan jag tvingas ompröva min partitillhörighet. Den 17:e juni kommer nämligen Lex Orwell, aka FRA-lagen, att tas upp för omröstning i Svea rikes riksdag.

Min framtida politiska tillhörighet kommer att vägledas av en enda sak: huruvida någon enda person i det parti jag tillhört under nästan 20 år, Centerpartiet, vågar stå upp för individen, stå upp för demokratin, vågar stå upp för integriteten, vågar stå för de liberala värderingarna, och rösta emot lagförslaget.

Jag förväntar mig inte att alla Centerpartiets ledamöter skall rösta mot förslaget. Eller ens att en majoritet skall göra det. Jag kräver inte mycket; bara att minst en person visar att det fortfarande finns en gnutta liberala värderingar hos Centerpartiet; en tilltro till individen och en grundmurad övertygelse att frihet och integritet har ett egenvärde.

En nedlagd röst är i denna omröstning inte acceptabel. Det är självklart bättre än en röst för förslaget, men en nedlagd röst är ett motvilligt accepterande av förslaget. Det enda som räknas i denna omröstning är en röst mot förslaget; en röst för att avslå detta förslag, en röst för att försvara demokratin.


Så det här är en vädjan, framförallt till Fredrick (som jag personröstade på i senaste riksdagsvalet eftersom jag beundrade hans liberala åsikter; jag hoppas att jag inte får äta upp den rösten) och Annie (vars arbete i riksdagen jag djupt beundrar), men också till alla andra riksdagsledamöter, både i Centerpartiet och i andra partier som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter, demokrati och liberala värderingar.

Låt inte partipiskan tvinga ned er på knä; partiet får aldrig stå över individens rättigheter, demokratins grundvalar och de mänskliga rättigheterna.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra skrivet. Rakt på sak och i en trevlig, men väldigt tydlig ton. Jag antar du ha e-postat detsamma till Annie och Fredrik. Gör det annars.

Sak samma, du är nu också med på listan, välkommen!

Vad pågår bakom kulisserna kring FRA-frågan?

RFroberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet