fredag 5 september 2008

Spelmonopolet på väg att avskaffas?

Sverige är i många avseenden fortfarande en socialistisk stat. Statliga monopol inom en mängd verksamheter förekommer fortfarande. I vissa av fallen är det av orsaker som på ytan låter vackra. Spelmonopolet, till exempel, sägs existera för att förhindra att spelmissbruk uppstår. Men vad säger att statliga spel är mindre beroendeframkallande? Blir en odds-kupong farligare om den säljs av Betsson, Unibet eller Expect.com, än om den säljs av Svenska Spel eller ATG? Knappast.

Dessutom är det inte det statliga ägandet som avgör om spelföretagen driver en "ansvarig" verksamhet eller ej. Det enda rimliga är att utfärda licenser till intresserade, seriösa, parter, licenser som kan dras tillbaka (även från Svenska Spel eller ATG) om de missköts.

Men nu, tack vare att vi äntligen har en icke-socialistisk regering, en regering som i alla fall vågar utmana några få galenskaper, verkar det nu som att utländska bolag skall kunna köpa licenser för att ordna spel på fotboll, ishockey och troligen också trav. Tyvärr ingår inte spelmaskiner och kasinon, men det är onekligen ändå ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet