torsdag 10 juli 2008

FRA och IT-företagen

Åtta direktörer från tunga IT-aktörer i Sverige har idag gått samman i en artikel i DN och skriver om hur FRA-lagen jagar bort IT-företag från Sverige och hotar svensk konkurrenskraft.

Försvarsminister Sten Tolgfors viftar bort kritiken. Att en moderat politiker så lättvindigt viftar bort kritik från näringslivet, kan inte ses som annat än det yttersta tecknet på att Moderaterna verkligen förvandlats till Socialdemokraterna v2; totalt ignoranta kring det faktum att det är företagens väl som gör att jobb skapas.

Ignorerar man IT-företagen oro riskerar man att borra en viktig del av näringslivet i sank. Det är förresten inte bara IT-företagen som har orsak till oro. Det finns en stor risk att alla internationella företag i Sverige kommer att känna oro för att deras trafik skall avlyssnas. Läkemedelsindustrin, exempelvis, besitter en enorm mängd hemlig information, information värd mångmiljardbelopp.

Och även FRAs syfte inte är att avlyssna företag, och även om staten uttryckligen förbjuder dem att så göra, så kommer ändå företagen att i ryggmärgen veta, att FRA har möjligheten att så göra.

Denna oro kanske inte får företagen att flytta ut sin verksamhet på stört, men nästa gång ett företag väljer mellan att investera i Sverige och ett land med färre Orwellianska tendenser, kommer de förmodligen att väga in vetskapen om att FRA massavlyssnar all kommunikation in och ut ur Sverige.

Har vi verkligen råd att ta den risken?

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Nåja, Tolgfors, som tycks ha ryckt upp sig en del, hade sina poänger. Vad de åtta IT-dirranas utspel beträffar, får man nog misstänka en dold agenda. De har allt företagsintresse i världen att framstå som Frihetsvänner i aktuellt läge, inte minst för att locka till sig kunder från tysta konkurrenter. Det här handlar om Reklam, det är min uppfattning.

Pink Floyd var det. Jodå, de gjorde fina saker ibland. Bästa skivan för mig är den lite förbisedda Obscured By Clouds. Högkvalitetsflum! :o)

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet