söndag 25 februari 2007

Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen

Ett gott tecken: Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen.

När religiösa fundamentalister protesterar mot ens politik är det en stark indikation på att man är på rätt väg.

2 kommentarer:

Emanuel sa...

vad snabbt ordet religiösa fundementalister dök upp. lätt att avfärda deras kritik då? :)
Så fort en människa är kristen och inte tycker som jag så är hon religiös fanatiker? eller, vad menar du, vad gör arborelius och hedin till fanatiker?
Jag är förresten lite intresserad av debatt i ämnet. vet inte vad jag själv ska tro om aborter.
Du som inte verkar tycka att foster är lika mycket värda som människor. När blir ett foster en människa enligt din mening? När övergår abort till att bli något så läskigt som att man dödar ett litet barn? och oftast kanske bara för att man inte tycker sig tro att det passar med ett barn tidsmässigt. Visst finns det gränsland, men, bra att veta var man står i frågan om när ett foster blir ett barn vid sådana tillfällen. För att döda barn får man väl ändå inte? *undrar*
Tycker nog inte att deras debattinlägg var speciellt fanatiskt. Det de tycker är ju bara att fostret redan är ett barn när befruktningen sker och därför inte borde kunna aborteras eller dödas ur deras synvinkel. Inte så konstigt att de reagerar när de anser att ett foster har lika mycket människovärde som en vuxen människa.
Själv vet jag varken ut eller in.
Så, vad tycker du, för att få höra andra sidan.
När kan man räkna ett foster som ett barn? och därav härleda att det inte längre är abort utan samma sak som att ta död på ett barn?

David Weinehall sa...

Det är du som använder ordet fanatiker, inte jag. Det är också du som gör hoppet från "Pingströrelsen + en katolsk biskop" -> "alla kristna". Fundamentalism är inte samma sak som fanatism och kristendom innebär inte automatiskt katolicism eller pingstkyrkan.


Att anse att fostret är ett barn redan vid befruktningsögonblicket ÄR en extrem åsikt. Ett befruktat ägg som tas ur modern vid befruktningsögonblicket kan inte utvecklas.

Visserligen gör vetenskapen och sjukvården allt större framsteg, både när det gäller konstgjord befruktning (som för övrigt de flesta kristna fundamentalister också är motståndare till) och stöd till för tidigt födda, men så långt har vetenskapen ännu inte kommit att nyligen nyligen befruktade ägg kan hållas vid liv utan en värdorganism (det gäller mig veterligt de flesta typer av organismer, inte enbart människor).

Så länge inte fostret har åtminstone en teoretisk chans att överleva själv utan hjärtmaskin, kuvös, osv befinner vi oss fortfarande i gränslandet för när moderns rätt att besluta om abort upphör.

Dock är det bättre att vara försiktig åt "rätt" håll, dvs hellre tro på barnets förmåga att överleva i gränsfall. Därför känns en gräns kring 18 veckor fullt rimlig. 18 veckor är ungefär 4.5 månader, normalt sett överlever inga barn som föds innan 7 månaden. Redan då rör det sig ofta om 3-4 veckor i kuvös.


[För övrigt finner jag det roande att du påstår att du inte bestämt dig i fråga om abort, alla retoriska frågor du ställer avslöjar rätt tydligt att du är absolut abortmotståndare].

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet