måndag 19 februari 2007

Kopierings"skydd"

Oftast är det musikindustrin som försöker slå i oss att kopieringsskydd behövs, gör nytta och är till kundens gagn. Filmindustrin behöver inte ens försöka, eftersom de lyckats lura på oss att acceptera DVD:er som är regionlåsta och eftersom få ännu har behov av att omvandla sina filmer till andra format. Att sedan skydden enbart ställer till besvär för konsumenterna och inte hindrar den svarta marknaden det minsta bryr de sig inte om. För egentligen handlar det om makt, inte kopieringsskydd. Konsumenten får inte på några vilkor tro att han/hon kan förfoga fritt över den vara som pengar erlagts för.

Men den främsta intressenten är Macrovision, som har kopieringsskydd som enda affärsidé.

Nyligen gjorde Steve Jobs, datorföretaget Apples VD, en mediastunt när han gick ut och sade att Apple inte alls var för kopieringsskydd: Thoughts on Music.

Detta trots att all musik som säljs via Apples onlinebutik är kopieringsskyddad, trots att de vägrar licensiera sin teknik och trots att de vägrar sälja icke-skyddad musik från artister som framfört önskemål om detta.

Detta uttalande fick Macrovision att sätta kaffet i fel strupe och inom kort kom följande uttalande:

To Steve Jobs and the Digital Entertainment Industry

Webbsidan Daring Fireball har gjort en lysande översättning av artikeln:

Translation From PR-Speak to English

Själv skulle jag bli hjärtligt glad om kopieringsskydden försvann från CD-skivor och musik som säljs på nätet eftersom jag lagrar all min musik i de fria formaten Ogg Vorbis och Ogg FLAC.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet