lördag 10 februari 2007

Frihet är värt mer än trygghet!

Även en borgerlig regering kan komma med helidiotiska förslag (och det här ser dessutom ut att gå igenom...)

"Lagrådet säger i princip ja till avlyssning".

Massavlyssning är aldrig acceptabelt. Avlyssning av enskilda är ett nog stort intrång i privatlivet. Massavlyssning är groteskt. Att frånsäga sig rätten till privatliv i hopp om att komma åt terrorister eller internationella brottslingar är inte bara fegt. Det är dessutom naivt.

Terrorister, narkotikasmugglare, barnpornografiligor och brottssyndikat kommer snabbt att lära sig att använda The Onion Router, GPG, steganografi och liknande för att dölja sin trafik (om inte så redan skett), men vanliga medelsvensson riskerar att få sin mejltrafik, sina surfvanor och sina dataöverföringar noga diariefört.

Hur länge tror nån egentligen att det tar innan Antipiratbyrån och deras motsvarighet på musiksidan får tillstånd att använda dataloggarna för att sätta åt fildelare? Hur länge dröjer det innan tullen börjar argumentera för att svartimport av sprit lättare stoppas om de får tillgång till loggar från trafik till utländska hemsidor för alkoholförsäljning?

2 kommentarer:

Politruck sa...

Hej David, jag är inne på samma spår som du - massövervakning är dyrt, ineffektivt och farligt.

Tyvärr så tror jag att Odenbergs förslag kommer att gå igenom av det enkla skälet att det är väldigt svårt att argumentera emot övervakningspopulism.

Odenberg med flera kommer helt enkelt att driva linjen att "detta är nödvändigt för rikets säkerhet, men vi är förhindrade att diskutera detaljerna eftersom FRA:s arbetssätt även i fortsättningen måste vara hemligt!". Hur argumenterar man mot det?

Jag har precis bloggat på detta tema på min egen blogg.

mvh /Jan Garefelt

David Weinehall sa...

Jag håller med dig. Är ytterst svårt att argumentera mot övervakning, eftersom det i grunden är någonting abstrakt vi vill skydda; våra friheter. Övervakningsivrarna kan däremot nämna "terrorister", "pedofiler" eller "organiserad brottslighet" och på det sättet få med sig oinsatta väljare.

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet