onsdag 22 oktober 2008

Frän kritik mot brittisk storebrorsdatabas

Sir Ken Macdonald, Director of Public Prosecutions (DPP), dvs personen som är ansvarig för åtal i terrorfrågor i England och Wales, har nu gått ut och sagt att den nyligen föreslagna "anti-terrorist"-databasen riskerar att bryta ryggen på friheten ("break the back of freedom").

Den föreslagna databasen innebär i korthet att, i anti-terrorismens namn, spåra varje steg medborgarna tar (i alla fall om de har mobiltelefoner), vilka de talar med (via telefon eller internet), vilka hemsidor de besöker, vilka filer de laddar hem, osv.

Att en så viktig person uttalar kritik mot förslaget kommer förhoppningsvis att innebära dödsstöten för förslaget. I en sund värld skulle det garanterat varit så. Men vis av erfarenhet har vi ju sett Sveriges riksdag rösta igenom FRA-lagen trots kritik till och med från SÄPO, så ingenting är säkert.

I Storbritannien är ju all form av massavlyssning av internettraffik ett större hot mot demokratin än i övriga länder, eftersom medborgarna är tvungna att lämna ut sina krypteringsnycklar för att inte automatiskt betraktas som skyldiga. Rätten att inte behöva vittna mot sig själv gäller alltså inte personer bosatta i Storbritannien.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet