söndag 31 augusti 2008

Nynazistisk tankevurpa

Visserligen är väl den nynazistiska rörelsen knappast nån samlingplats för den intellektuella eliten, men nynazisterna i Berlin har nog slagit nytt rekord i tankevurpa... De hävdar nämligen att de svastikor som det Hinduiska tempel som är under konstruktion i staden är en attack mot tysk kultur.

Detta trots att de äldsta kända svastikorna stammar från Indien (och är en naturlig del i många österländska religioner, bland annat hinduism och jainism) och trots att själva ordet svastika kommer från sanskrit.

Visserligen baserar sig den nazistiska läran på att västeuropéerna i allmänhet, och tyskarna i synnerhet, härstammar från den ariska folkgruppen, dvs från Indien/Iran (det sistnämnda tål att tänkas på; den nynazistiska hetsstämning som råder mot muslimer gör ju inte direkt något undantag för iranier. För den delen tvivlar jag också på att nynazisterna skulle ta emot indier med öppna armar...), men det gör ju inte att de på något sätt får ensamrätt på en symbol som historiskt sett använts världen över.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet