måndag 9 mars 2009

Katolska kyrkan våldtar det sunda förnuftet

Det börjar vara ett tag sen jag skrev nåt sist, men vissa saker går det bara inte att avstå från att kommentera.

En nu 9-årig flicka i Brasilien har sedan 6 års ålder (!) våldtagits upprepade gånger av sin styvfader. Till slut blev hon gravid med tvillingar. För att förhindra att flickan dog, gjorde läkarna gjorde vad deras yrkesheder kräver av dem (och vad som varit det enda rätta även om flickan mot förmodan hade kunnat överleva graviditeten), nämligen utförde en abort. Brasiliens lagstiftning förbjuder visserligen abort, men har två undantag: våldtäkt samt livshotande situationer. I det här fallet var båda fallen uppfyllda.

Ändå fick den katolska kyrkan i Brasilien spatt och visade åter igen upp hur oerhört fel saker och ting kan gå när man litar mer på en flera tusen år gammal sagobok än sunt förnuft. Ärkebiskopen i Olinda och Recife, Jose Cardoso Sobrinho, bannlyste både läkarna och flickans mamma. Bara för att ytterligare strö salt i såren är däremot styvfadern fortfarande välkommen i kyrkan enligt ärkebiskopen, med motiveringen att "mannen visserligen gjort sig skyldig till ett avskyvärt brott, men att aborten var ett ännu allvarligare brott".

Som tur är har ordningsmakten en sundare syn på saken. Styvfadern är gripen och riskerar 15 års fängelse (som ändå känns i lindrigaste laget för något som med all sannolikhet kommer att plåga flickan hela livet).

I såna här fall skulle man kunna tro att detta agerande från Jose Cardoso Sobrinhos sida bara är någon form av ensidigt uttalande som enbart är ett utslag av en högst personlig tolkning. Men inte då. Vatikanen, via kardinal Giovanni Battista Re, konstaterar att "Det är ett tråkigt fall, men tvillingarna var två oskyldiga personer som hade rätt att leva. Livet måste alltid skyddas, attacken på den brasilianska kyrkan är orättvis".

Frågan är varför inte katolska kyrkan anser att den nioåriga flickans liv är värt att skydda?

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet