söndag 30 november 2008

S blockerar konstitutionsdomstol

Den pågående grundlagsutredningen som tillsattes 2004, kommer förmodligen bara att föreslå att personvalsspärren till riksdagen sänks från 8 till 5 procent, att riksdagen med automatik skall rösta om statsminister efter varje val samt att uppenbarhetsrekvisitet (att domstolar bara kan överpröva lagar om de uppenbart strider mot grundlagen) slopas.

Visserligen tre väldigt bra förslag. Men det viktigaste förslaget, nämligen införandet av en grundlagsdomstol -- som tvivelsutan skulle ha lett till att FRA-lagen, i varje fall i nuvarande skick, aldrig skulle ha kunnat komma till -- ja, det förslaget fick stryka på foten.

Även om de borgerliga partierna, förutom egen majoritet, även hade Miljöpartiet med sig i frågan, så räcker inte det, eftersom den svenska principen i grundlagsfrågor är att det skall råda i det närmaste enighet i dessa frågor. Socialdemokraterna är nämligen rabiata motståndare till allt vad konstitutionsdomstol heter.

S sågar alltså det enda förslag som inneburit ökat skydd för rättsäkerheten i de fall då riksdagsledamöter överger sina ideologiska principer (hej Fredrick, hej Annie, hej övriga "liberaler") och röstar igenom lagar som strider mot, om inte grundlagen självt, så i varje fall dess tanke. Socialdemokraterna påstår själva att de gör detta därför att de är motståndare till juridikalisering (utökad makt för domstolarna), men i själva verket rör det sig nog om att de själva inser att en del av deras egna förslag aldrig skulle klara av granskning i en konstitutionsdomstol.

Nåja, 3 små steg i rätt riktning i varje fall. Förhoppningsvis tillsätts en ny grundlagsutredning snart, som vågar lägga fram ett förslag om konstitutionsdomstol, stärkande av den personliga integriteten, samt utökande av brevhemligheten till en mediaoberoende informationshemlighet.

Exempel på vad IPRED kan leda till

För någon vecka sen fick ett par i 60-årsåldern i Hertfordshire, Storbritannien, ett kravbrev från en advokatbyrå. Fildelning? Yups! Inte vilken fildelning som helst heller, kravet gällde nedladdning av hårdgayporr. Uppskattningsvis har advokatbyrån skickat ut krav till ungefär 25 000 personer (!) för den här filmen. Nu kan jag självklart inte garantera att 60-åringarna är oskyldiga (det finns ju inget som säger att 60-åringar inte kan tycka om gayporr), men det känns som ännu ett i raden av missriktade stämningar...

Låter ganska otrevligt, va? Om IPRED antas i Sverige kommer sånt här att bli vardagsmat även i Sverige. Rättsäkert och fint. Eller inte.

onsdag 5 november 2008

Yes they could!

Efter att Al Gore fått sin seger stulen efter valfusk i Florida 2000 och efter en walkover av demokraterna i valet 2004 (hur tusan kunde de på allvar tror att tidernas minst karismatiska kandidat, John Kerry, skulle kunna vinna valet bara för att GWB misskött sig?), så har USA slutligen valt en president som jag törs sätta min tillit till. En rapport från segertalet.

Allt är inte guld och gröna skogar dock. Det verkar som att tidigare så progressiva Kalifornien har röstat för "Proposition 8", dvs förslaget som förbjuder samkönade äktenskap (tyvärr har jag ingen länk än).
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet