torsdag 23 augusti 2007

Låtsasjobb och Byggnads

Den socialistiska fokusen på att skapa låtsasjobb istället för förutsättningar för riktig företagsamhet är väl allmänt känd vid det här laget. Man ser hur långt det fått gå när man beaktar de "granskningsavgifter" som Byggnads avkrävde arbetsgivarna på.

90 personer(!) har Byggnads lyckats att hålla sysselsatta med hjälp av de 60 000 000 (japp, 60 miljoner!) som de varje år tvingat till sig från arbetsgivarna under förevändningen att de skulle granska löneutbetalningar. Det innebär att varje anställd har kostat Byggnads sexhundrasextiotusen kronor om året (för inte kan man väl tro att Byggnads använt pengarna till annat än lönegranskning?). Det skulle betyda att ombudsmännen de sysselsatt haft mer än 300000:- i årslön. Inte konstigt att de kämpat med näbbar och klor för att behålla sina granskningsavgifter.

Man kan dock undra om inte byggnadsföretagen hade haft betydligt större nytta av dessa pengar? Kanske hade de kunnat skapa *riktiga* jobb för dessa pengar? Kanske de hade kunnat ha högre profitmarginaler så att lockelsen att importera arbetskraft minskat?

Fast egentligen skall man ju inte ens behöva spekulera om sånt, för pengarna tillhör byggnadsföretagen, inte Byggnads.

Vetenskapen 1 gaziljon - Religionen 0

Varje gång man försöker påpeka för religiösa människor hur mycket bättre vetenskapen förklarar alla de saker som religionen skapats för att förklara, kontrar de med att vetenskapen minsann inte kan förklara allt heller.

Onekligen inte. Ingen anhängare av vetenskap skulle nånsin få för sig att hävda att vetenskapen har svaren på allt. Det är en omöjlighet; vissa problem är olösbara. Det är vetenskapligt bevisat...

Däremot börjar det vara brist på exempel som de troende kan komma dragandes på av vetenskapen olösta problem som deras religion an förklara. Utomkroppsliga upplevelser har dock länge tillhört en av deras få trumfkort. Så icke mera. Svenska och Schweiziska forskare har nu lyckats flytta människans "jag" till en plats utanför kroppen. Utan något som helst behov av en "själ" för att förklara det hela.

Insiktsfullt om oönskade kollektivavtal

Det mest insiktsfulla inlägget jag någonsin sett om påtvingade kollektivavtal finns att läsa på Fredrick Federley's blog.

onsdag 22 augusti 2007

Dagens goda nyhet

Datoranvändarnas integritet väger tyngre än upphovsrättsinnehavarnas rättigheter säger EUs generaladvokat om Sveriges förslag till ny fildelningslag.

Trevligt att någon förstår det, synd bara att inte samma klarsyn råder här i Sverige.

fredag 17 augusti 2007

Ett bra initiativ!

Nätverket Sekulära Muslimer i Sverige (Semus) och tidskriften Minaret arbetar nu för att Lars Vilks Muhammedbilder skall ställas ut i Stockholm. Ett ytterst lovvärt projekt.

Det är enkelt att som icke-muslim publicera bilderna och säga att det enbart är för att väcka debatt, eftersom det ju inte på något sätt strider mot de egna värderingarna. Det starka är istället när muslimer vågar göra detsamma; för dem är avbildningar av Muhammed att betrakta som helgerån. Att då ändå, i yttrandefrihetens och religionsfrihetens namn, våga anordna en sån här utställning tyder på två saker; hur starka de är i sin tro och att de inser hur oerhört viktig yttrandefriheten är.

Mohammedkarikatyrer har visat sig vara ett effektivt sätt att röra upp heta känslor bland muslimer. Och många som har anti-muslimska åsikter har utnyttjat detta faktum. Det bästa sättet att avväpna situationen är att, från muslimsk sida, visa upp bilderna och säga "jaha?". Att visa att man står över detta. Detta projekt är ett briljant sätt att uppnå detta.

Inte nog med att Mohammedbilderna avväpnas. Samtidigt bidrar man också till att skala av lite av den skenbild som råder av att alla muslimer är islamister och förespråkar stängda samhällen utan yttrandefrihet. Det är skillnad på religion på personlig nivå och statsreligion. Det är skillnad på individ och stat. För mig som liberal är en sådan skillnad självklar. Men det verkar som att många, även politiskt likasinnade, glömmer bort det.

För de som läser min blogg är det nog inte helt obekant att jag är ateist. Men jag anser ändå att religionsfriheten är ytterst viktig. Kanske just tack vare att jag är ateist. Hade vi inte haft religionsfrihet i Sverige hade ju alla tvingats vara kristna. En för mig obehaglig tanke.

onsdag 8 augusti 2007

Äntligen vågar någon stå upp mot facket!

Äntligen vågar någon stå upp mot facket och sympatiskt nog är det mitt eget parti, Centerpartiet som gör det. Vid en presskonferens idag berättade Maud att Centern vill stoppa fackens möjligheter att rikta stridsåtgärder mot företag utan fackansluten personal.

Ett mycket, mycket bra förslag.
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet