måndag 16 juli 2007

Nordkorea och kärnkraft...

Nordkorea har, till många länders fasa, haft ett kärnkraftprogram (som till skillnad från Irans kärnkraftsprogram faktiskt haft kapacitet att producera kärnvapen, någonting det förmodligen också gjort). Att denna reaktor nu stängts är således någonting som många är glada över.

Men miljön (och i slutänden oss alla) kan knappast jubla. Som kompensation för att Yongbyon-anläggningen stängdes får nämligen Nordkorea 50 000 ton brännolja. Om Nordkorea sedan
redovisar alla kärnprogram och permanent lägger ned alla "nukleära faciliteter"

får de ytterligare 950 000 ton brännolja.

Miljövänlig kärnkraft (om man bortser från risken för haverier) skall alltså ersättas med eldning av 1 000 000 ton brännolja. Varför inte istället hjälpa Nordkorea att bygga ett antal lättvattenreaktorer? Kärnkraft behöver inte betyda kärnvapen. Sen vore det självklart ännu bättre om de kunde få hjälp att bygga vindkraftverk, vågkraftverk osv.

tisdag 10 juli 2007

Arbetslösheten minskar på riktigt

Enligt uppgår Sveriges faktiska arbetslöshet till 6.9% (3.6% "öppet arbetslösa" + 1.1% med aktivitetsstöd + 2.2% anställda med andra former av stöd. Har Sveriges arbetslöshet någonsin varit så låg i modern tid?

måndag 9 juli 2007

Umeå Pride bjöd på en trevlig överraskning

Hockey brukar oftast betraktas som en extremt grabbig sport. En sport där homofobi närmast är en del av lagandan och där ingen nångonsin skulle våga komma ut. Tragisk, men förmodligen sant. Därför är det trevligt att läsa om Umeå pridefestival, där anrika hockeylaget Björklöven (som dessutom är mitt favoritlag, vilket gör mig stolt) och deras supporterklubb Green Devils visar att man står upp mot homofobin genom att delta i pridetåget.

Vissa underliga åsikter har dock förekommit i diskussionen kring Västerbottens Kurirens artiklar om ämnet (samt även i supporterklubbens forum). Vissa skribenter tycks på fullt allvar tro att deltagande i pridetåget automatiskt innebär att klubben uttalar sitt stöd för icke-diskriminerande adoptionsregler, en sundare äktenskapsbalk osv. Ett fåtal bottennapp har till och med fått för sig att laget kommer att uppfostra juniorspelarna till att bli homosexuella?!?

Deltagande i pridetåget från personer utanför HBT-rörelsen kan nog bara tolkas på ett entydigt sätt; att man stöder HBT personers rätt att inte bli förföljda för sin sexuella läggning. I övriga HBT-relaterade frågor råder förmodligen vitt skilda åsikter.

För de som inte förstår detta kan jag göra några jämförelser: jag skulle helt klart kunna tänka mig att gå i ett demonstrationståg för fred i mellanöstern, utan att för den skull vare sig stödja Hamas krav på utrotande av Israel eller vissa ultraortodoxa judars krav på utrotande av Palestina.

Slutligen, till de som tror att man genom att gå i ett pridetåg automatiskt bekänner sig som HBT-person (vissa tycks nämligen tro det): skulle ni automatiskt bekänna er som kvinnor genom att marschera för jämställdhet mellan könen, eller som invandrare om ni marscherade mot främlingsfientlighet?
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet