måndag 9 juli 2007

Umeå Pride bjöd på en trevlig överraskning

Hockey brukar oftast betraktas som en extremt grabbig sport. En sport där homofobi närmast är en del av lagandan och där ingen nångonsin skulle våga komma ut. Tragisk, men förmodligen sant. Därför är det trevligt att läsa om Umeå pridefestival, där anrika hockeylaget Björklöven (som dessutom är mitt favoritlag, vilket gör mig stolt) och deras supporterklubb Green Devils visar att man står upp mot homofobin genom att delta i pridetåget.

Vissa underliga åsikter har dock förekommit i diskussionen kring Västerbottens Kurirens artiklar om ämnet (samt även i supporterklubbens forum). Vissa skribenter tycks på fullt allvar tro att deltagande i pridetåget automatiskt innebär att klubben uttalar sitt stöd för icke-diskriminerande adoptionsregler, en sundare äktenskapsbalk osv. Ett fåtal bottennapp har till och med fått för sig att laget kommer att uppfostra juniorspelarna till att bli homosexuella?!?

Deltagande i pridetåget från personer utanför HBT-rörelsen kan nog bara tolkas på ett entydigt sätt; att man stöder HBT personers rätt att inte bli förföljda för sin sexuella läggning. I övriga HBT-relaterade frågor råder förmodligen vitt skilda åsikter.

För de som inte förstår detta kan jag göra några jämförelser: jag skulle helt klart kunna tänka mig att gå i ett demonstrationståg för fred i mellanöstern, utan att för den skull vare sig stödja Hamas krav på utrotande av Israel eller vissa ultraortodoxa judars krav på utrotande av Palestina.

Slutligen, till de som tror att man genom att gå i ett pridetåg automatiskt bekänner sig som HBT-person (vissa tycks nämligen tro det): skulle ni automatiskt bekänna er som kvinnor genom att marschera för jämställdhet mellan könen, eller som invandrare om ni marscherade mot främlingsfientlighet?

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet