fredag 1 juni 2007

Äktenskapsutredningen skapar panik hos kristna moralister?

Flera kända politiker från vitt skilda partier har nu gått samman i en närmast homofobisk debattartikel som talar om att det är biologiskt fel med homoäktenskap.

Artikeln är ett ypperligt exempel på att så länge man utgår från felaktigapremisser kan man komma fram till nästan hur dumma slutsatser som helst. Äktenskap av idag har ingenting som helst med reproduktion att göra. Den enda samhälleliga funktion ett äktenskap har är vissa ekonomiska och juridiska fördelar, fördelar som det borde vara självklart att alla som så vill skall kunna åtnjuta, inte bara heterosexuella par.

Om det hade varit så att äktenskap varit kopplat till reproduktion hade antingen det varit biologiskt omöjligt att få barn utanför äktenskapet (vilket till och med artikelförfattarna borde kunna avskriva) eller straffbart enligt lag. Eftersom Sverige är en sekulär stat räknas inte eventuella religiösainvändningar och dogma som lag. Ett utomäktenskapligt barn är precis lika välkommet som ett inomäktenskapligt barn. Dessutom finns det månget gift heterosexuellt par som väljer att inte skaffa barn.

Ännu en bisarr konklusion i artikeln är att homoäktenskap skulle vara fel väg att gå eftersom barnens bästa skulle riskeras. Betyder detta att artikelförfattarna också vill förbjuda homosexuella par att överhuvudtaget umgås om någon av dem har ett barn från tidigare äktenskap? Juridiskt partnerskap påverkar inte på något sätt barnens situation, annat än att deras situation blir tryggare vid en eventuell separation.

Juridiskt registrerade förhållanden måste vara åsiktsneutrala; staten skall inte lägga sig i vilka parter som vill upprätta kontrakt. Om sedan svenska kyrkan vill leva kvar i medeltiden får stå dem fritt, men deras roll i äktenskapsfrågan bör inte vara juridiskt bindande, utan enbart en ceremoniell och religiös akt.

Artikeln lyfter också fram att enkönade äktenskap inte accepteras av alla andra kulturer och religioner. Men dels är det fegt av artikelförfattarna att skylla på andra religioner när deras egen har samma homofobiska drag, dels skall inte svensk lagstiftning styras av religiösa dogma och andra länders seder. Jag tvivlar på att artikelförfattarna skulle lyfta fram en lag som heligförklarar kor, exempelvis.

Till slut är det bara att konstatera att det är tragiskt att se två Centerpartister uttala så homofobiska åsikter. Det är ingen överraskning att flera Kristdemokrater varit inblandade, eftersom de företräder en religiös åskådning där homosexualitet är en synd, men Centerpartister (och för den delen Moderater) borde veta bättre än så. Att dessutom försöka gömma sin homofobi bakom invändningen "barnens bästa" gör det inte bättre. "Think of the children!" är ett vanligt stridsrop i USA, som nästan uteslutande används för att ursäkta föräldrarnas moraliska ställningstaganden när argumenten tryter.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet