söndag 31 augusti 2008

DRM för nedladdad musik, en utrotningshotad företeelse?

Är DRM för nedladdningsbar musik snart ett dåligt minne blott? Det förutspår iaf en artikel i PC Pro, som även berättar att Deutsche Telekoms musikservice Musicload ökade sin försäljningsvolym med 40% (!) när de slutade använda DRM. Så mycket för argumentet att piratkopiering dödar musikindustrin...

Artikeln belyser också alla problem som DRM medför, såsom licensservrar som stängs ned, filer som inte fungerar i nyare versioner av program, avsaknaden av möjlighet till formatskiftning och så vidare.

Norska protester mot FRA-lagen!

Nu vaknar även norrmännen och protesterar mot den svenska FRA-lagen. Bra, mycket bra! För oavsett om den nuvarande lagen bibehålls, eller om Centerpartiets undermåliga kompromissförslag (att FRA inte skall få spana på trafik som har källa eller destination i Sverige) antas, så kommer Norges medborgare att avlyssnas, eftersom en stor del av den norska internettrafiken går genom Sverige.

Nynazistisk tankevurpa

Visserligen är väl den nynazistiska rörelsen knappast nån samlingplats för den intellektuella eliten, men nynazisterna i Berlin har nog slagit nytt rekord i tankevurpa... De hävdar nämligen att de svastikor som det Hinduiska tempel som är under konstruktion i staden är en attack mot tysk kultur.

Detta trots att de äldsta kända svastikorna stammar från Indien (och är en naturlig del i många österländska religioner, bland annat hinduism och jainism) och trots att själva ordet svastika kommer från sanskrit.

Visserligen baserar sig den nazistiska läran på att västeuropéerna i allmänhet, och tyskarna i synnerhet, härstammar från den ariska folkgruppen, dvs från Indien/Iran (det sistnämnda tål att tänkas på; den nynazistiska hetsstämning som råder mot muslimer gör ju inte direkt något undantag för iranier. För den delen tvivlar jag också på att nynazisterna skulle ta emot indier med öppna armar...), men det gör ju inte att de på något sätt får ensamrätt på en symbol som historiskt sett använts världen över.

lördag 30 augusti 2008

John McCain har valt sidekick

John McCain har nu valt sin vice-presidentkandidat. Det blev 44-åriga Sarah Palin.

Självklart är förhoppningen att Palin skall ta udden av kritiken mot McCains höga ålder (72 år), samt att valet av en kvinnlig vice-presidentkandidat skall locka till sig de Hillary-anhängare som förespråkade Clinton i egenskap av kvinna snarare än för den politik hon förespråkade.

Själv hoppas jag att de flesta Clintonanhängarna inte är så ytliga, men tyvärr finns det nog en risk att många faktiskt är det.

Det är dock tydligt vilka väljare som McCain siktar hårdast på; Palin är abort- och homoäktenskapsmotståndare, samt NRA-medlem. Kort sagt rena drömkandidaten för den kristna högern.

Bland de mer jordnära väljarna kan dock Palin få svårare att övertyga; McCain har gång på gång kritiserad Obama för hans brist på politisk erfarenhet. Nu har McCain själv utnämnt en kandidat till vice-president som har betydligt mycket mindre erfarenhet än vad Obama har.


Slutligen, så är en sak som fascinerar mig medias beskrivning av henne som ung. Det säger en del om hur rubbad den amerikanska politiska världen är. Mig veterligt så får medborgarna i USA, precis som i Sverige, rösträtt vid 18 års ålder. Trots detta kan de inte väljas till president förrän de är 35 år gamla (och eftersom vice-presidenten tar över om presidenten dör, torde detta rimligen gälla även kandidater till vice-presidentposten). Därmed anses alltså en 44-åring som ung. Men det är klart, jämfört med McCains 72 år är väl de flesta relativt unga...

Telia ger oändligheten ett värde

I Telias värld betyder obegränsad trafik 5GB/månad.


Fildelningsnojjan (samt självklart Telias profithunger alternativt inkompetens) har tagit sådana proportioner att företagsamheten hamnar i andra rummet.


Undrar just om de har nån 32-bitars räknar som slår om vid 4294967296 (2^32)? ;-P

lördag 16 augusti 2008

ChinaTV säljer FRA till Kina =)

Sveriges Television driver på ett underhållande sätt med FRA och FRA-kramarnas argument "Den som inte har någonting att dölja [...]"

Se själv och njut.


Med mer högkvalitativ underhållning i stil med den här skulle SVT nog inte behöva eftersträffa skattefinansiering eller straffavgifter för att finansiera sin verksamhet; förmodligen skulle de kunna stå sig väl i utbudet mot andra betalTV-kanaler...

Miljön är redan räddad?

Det är svårt att med vetenskapliga resonemang förena utökad oljeutvinning och -användning med hållbar ekologisk utveckling. För vissa, som Michele Bachmann, är dock detta inget problem. För henne är nämligen planeten redan räddad.

Bachmann är kristen (tämligen fundamentalistisk sådan) och tror, att eftersom Jesus enligt bibeln gav sitt liv för mänskligheten för 2000 år sedan, så kan planeten inte gå under.

Undrar om hon anser samma sak när det gäller terroristdåd? För visst måste även USAs medborgare tillhöra de som räddats (om så inte är fallet är det ju rätt dumt att sabba miljön i USA)? I såna fall kanske Bachmann skulle lägga ett förslag om att upphöra med USAs krig mot terror? Nåt missilförsvar i Polen lär inte heller behövas.

fredag 15 augusti 2008

JK vill inskränka den personliga integriteten ytterligare

En nyhet som börjar i dur, men slutar i moll, är den här: "Förbjudet spåra brottsling via mobil".

Som många tekniskt bevandrade vet, är det enkelt att positionera en mobiltelefon; detta eftersom den hela tiden kommunicerar med basstationerna. Alltså går det att spåra var en person befinner sig om man har tillgång till informationen från operatörerna.

Detta har dock justitiekanslern slagit fast är olagligt enligt rådande lagstiftning. Bra så.

Vad som är oroväckande är att JK även anser att lagstiftningen bör ändras så att den medger polisiär användning av positioneringsinformationen från mobilnätet.

Visserligen är det viktigt att kunna bedriva spaning mot misstänkta brottslingar (om synnerlig misstanke föreligger och brotten är grova), men att medge spårning av privatpersoners position öppnar upp för en oroväckande ändamålsglidning. För om positionering av misstänkta brottslingar medges är det bara en tidsfråga innan inhämtning av positioneringsloggar efter att brott inträffat kommer att efterfrågas ("Vi måste ju kunna kolla vilka som varit på platsen!"). Därnäst? Brottsförebyggande positionering ("Vi måste kolla så att inte alltför många samlas för olagliga demonstrationer i samband med G8-möten, EU-toppmöten, etc.)?

Genomklubbandet av FRA-lagen har för lång tid framåt ätit ett hål i regeringens trovärdighet i hanteringen av frågor rörande den personliga integriteten. Alla eventuella lagförslag som ytterligare inskränker den personliga integriteten, bör ses i ljuset av den lagen.

Hade det här lagförslaget kommit mot bakgrund av en lagstiftning med allmänt stark trygghet för individens integritet och med en tillräcklig finansiering av poliskåren så att de inte skulle känna sig lockade att ta genvägar i utredningsarbetet för att spara pengar, så hade jag förmodligen varit betydligt mindre oroad.

Men i det samhälle som började växa fram under Tomas Bodström och som den nuvarande regeringen ivrigt bygger vidare på, är varje förslag som på något vis inskränker den personliga integriteten, byggstenar som utgör grunden för kärleksministeriet.

Brittisk polis beslagtar brädspel (!)

Polisen i Kent i England beslagtog nyligen brädspelet War on Terror från några deltagare på Kingsnorth climate change camp, under förevändningen att den balaklava (skidmask) - med EVIL tryck på i stora bokstäver - som medföljer spelet kan användas till att maskera sig.

Att klimataktivister ses som ett allvarligt hot är helt absurt (fokusera på insatser mot klimatproblemen istället!), att ägna sig åt censur av politisk satir är än värre.

Spelets skapare berättar att de haft väldigt svårt att sälja spelet eftersom alla butiker vägrat befatta sig med spelet.

Spelet är en politisk satir kring det Brittisk/USA:iska "kriget mot terrorismen". Jag har inte provat spelet själv, men efter att ha kollat in spelets hemsida känns det onekligen rätt klockrent.

onsdag 6 augusti 2008

Se upp för FRA-lagen!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

FRA riskerar att öka risken för terrordåd

En av de främsta officiella argumenten för FRA-lagen och den massiva integritetskränkning den innebär, är möjligheten att förhindra terrordåd. Jan Kallberg, jurist och doktorand i publikt ledarskap vid University of Texas, skriver i en artikel i Expressen att massövervakning ökar risken för terrordåd istället för att minska den.

Mängden information som måste behandlas blir helt enkelt för stor och tilliten på tekniken gör att de viktigaste medlen mot terrordåd hamnar i skuggan; klassisk underrättelseverksamhet med informatörer, infiltration av extremistgrupper, noggrannare kontroller vid utfärdande av pass och visum samt vid immigration.

Övervakning i Sverige -- en mörk hemlighet

I en artikel i Göteborgs-Posten skriver Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, om svensk övervakningshistoria. Hur Sverige historiskt sett har ägnat sig åt Stasiliknande verksamhet, lämnat ut information om icke-svenska medborgare till Gestapo. Detta av Allmänna säkerhetstjänsten, som skapats utan riksdagens vetskap.

Efter krigets slut upplöstes Allmänna säkerhetstjänsten, men i och med kalla kriget kom FRA istället att ersätta dem. Även denna gång utan riksdagens vetskap. På 60-talet följde även IB. Återigen utan riksdagens vetskap.

Frågan är väl egentligen hur mycket mer storebrorsverksamhet som försigår utan riksdagens, och medborgarnas, vetskap.

tisdag 5 augusti 2008

"Opassande" bloggar om storebror

De som tror att FRA-lagen bara är en ensam företeelse, ett misstag i arbetet, bör nog läsa det här eminenta blogginlägget extra noga. Det beskriver andra lagar som klubbats igenom de senaste åren, eller som är under utredning.

Skrämmande läsning.

måndag 4 augusti 2008

MPAA/RIAA, förlåt USA, drar in bidrag till universitet/skolor som inte censurerar Internet

FRA-lagen i Sverige kan nog betraktas som ett rent beställningsjobb, på önskan från FRA. I USA går de dock steget längre och lägger fram lagar på beställning från media-maffianMPAA/RIAA. Universitet och skolor skall enligt en ny lag få sina statliga bidrag indragna om de inte gör tillräckligt (där MPAA/RIAA bestämmer vad som är tillräckligt) för att bekämpa fildelning.

MPAA/RIAA jublar nog nu och företag som tillverkar mjukvara som filtrerar bort P2P-trafik lär rusa i höjden på Nasdaq. Studenterna och universiteten/skolorna som får sina rättigheter inskränkta (visserligen bara om de vill ha statliga bidrag, som sannerligen inte är någon rättighet) är nog mindre glada.

Vilka kommer härnäst med krav på censur av universitetens och skolornas Internettraffik? Kyrkan som vill ha bort information om ateism, månne?

Jag har nog sagt det förr och jag säger det igen: jag är inte emot att upphovsrättshavarna får vettigt betalt för sina alster. Jag köper de skivor jag lyssnar på (i största möjliga mån från artisternas egna hemsidor), de filmer jag ser på och de böcker jag läser. Dessutom går jag ofta på bio och konserter.

Det jag vänder mig emot är dock musik- och filmindustrins konstanta lögner (fabricerad "statistik" om minskad försäljning på grund av fildelning) och profithunger (av de nästan 20€ som en ny CD kostar är det bara en bråkdel som faktiskt går till artisten), deras kundförakt (bestraffande av de ärliga kunderna genom att via DRM och loudness-boosting försämra ljudkvalitet hos musik och genom DRM och regionkodning begränsa användbarheten för filmer, samt den oerhört enerverande icke-överhoppningsbara "anti-pirat"-propagandan som förpestar de flesta filmer numera) samt deras oförmåga att följa med tiden (att inte sälja skivor online billigt -- de slipper ju distribution, emballage, pressningskostnader, osv -- i plattformsoberoende, fria, icke-destruktivt komprimerade format, exempelvis Ogg FLAC).

Jag vänder mig också mot hela konceptet att bekämpa fildelning av upphovsrättsskyddat material genom censur.

Som sagt, jag spenderar en stor del av det jag varje månad får ynnesten av stat och kommun att behålla av min lön (dvs det de inte tar ut i skatt) på böcker, skivor och filmer. Men jag har full förståelse för att inte andra gör detsamma. Att betala uppemot 20€ för en plastbit med 10 låtar på, som du enligt skivbolaget inte får lyssna på i din MP3/Ogg Vorbis-spelare, eller för en film som du kanske kommer att se 3 gånger, är enormt svårt att motivera för en student som kanske inte har mer än 100€/månad (om ens så mycket) över efter att hyra, kursliteratur och mat är betald.
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet