fredag 25 januari 2008

Integritetsskyddskommitténs lunta

Det har varit dåligt med inlägg i min blogg på sistone. Jag har helt enkelt varit upptagen med annat. När det äntligen kom någonting riktigt intressant att skriva om kom jag mig inte för att skriva om det i rimlig tid heller. Men bara för att bevisa att det inte gått mig förbi, vill jag härmed slå ett slag för den integritetsskyddsutredningsutredning som nyligen presenterats.

Ett inlägg på DNs debattsida från Centerpartiets delegater i integritetsskyddskommittén.
Kommitténs ordförande om utredningen.
Justitieminister Beatrice Ask första kommenterarer om utredningen.

Det hela ser ut att bli en förbättring. Jag har dock svårt att egentligen förstå varför kändisar skall behöva få sin integritet kränkt i privata sammanhang om det inte är tillåtet att utsättat vanliga medborgare för det. Bara för att Annika Sörenstam ställer upp på intervjuer efter att hon vunnit golftävlingar betyder det väl inte att hon uppskattar att bli fotad när hon sitter och kopplar av med en glass. Bara för att prinsessan Madeleine öppnar utställningar på museer betyder det inte att hon gillar att bli fotad när hon hånglar med sin pojkvän.

Jag förstår att "folkets allmänintresse" att se skandalbilder (eller mysiga bilder) på kändisar är stort, men jag kan inte förstå varför det skall tillåtas gå före den personliga integriteten. Bara för att majoriteten, eller en stor minoritet vill göra intrång i en persons privatliv anser jag inte att det är rättfärdigat.

onsdag 2 januari 2008

Årssammanställning kring personlig integritet

En skrämmande, men tankeväckande, årlig sammanställning av hur urholkad vår personliga integritet är och hur lite den anses värd av olika nationer runt om i världen.

Sverige får definitivt inte något bra betyg. Överraskande nog är det Grekland som får bäst betyg. Hur mycket betygen skiljer mellan olika EU-länder visar iaf att politikerna inte kan skylla på EU när de gör intrång i vårt privatliv och ytterligare äter upp vår personliga integritet.
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet