fredag 26 oktober 2007

USAs terroristlista

USA har en lista som innehåller namnen på personer de misstänker, eller i vissa fall vet, är terrorister. Denna lista används vid kontroller på flygplatser, visumansökningar, med mera. Denna lista innehåller numera mer än 755 000 namn (!).

Antingen är världen otroligt mycket mer fientligt inställd till USA än jag trodde, eller också har USA en oerhört bred definition av terrorister. Men det är klart, terrorstämplar man politiska organisationer kanske alla deras medlemmar automatiskt terrorstämplas också, vad vet jag?

Man kan ju undra över hur effektiv en sån lista kan vara. De flesta namnkombinationer är ju inte unika (alla har inte samma tur som jag!), så det blir garanterat åtskilliga felträffar. Mängden såna felträffar ökar med antalet namn på listan.

Sen kan man ju förstås undra hur många kända terrorister som reser till USA under sitt eget namn...

Positiva och negativa besked

Ett regelverk i Sverige som känns lika konstlat som det finska förbudet mot söndagsöppet, är reglerna för krogars öppettider och serveringstillstånd. Krogar får inte ha öppet dygnet runt om de så önskar. Restauranger får inte sälja alkohol om de inte serverar stekta rätter. Rena snurren.

Ett av dessa krav, nämligen kravet på varm mat för serveringsrätt skall nu avskaffas, i alla fall för krogar i Stockholm (normalt sett är det nämligen kommunerna som beslutar om utskänkningstillstånd), vilket exempelvis innebär att sushirestauranger kan börja servera sake till maten[1] utan att tvingas servera rätter som kanske ligger utanför deras expertkompetens.

På den negativa sidan, så ligger regleringen om öppettider fast. Stockholms krogar får inte ha öppet dygnet runt.

Byråkratin fortsätter att hålla Sverige i ett järngrepp.


[1] Sake till maten är dock helt fel, eftersom den ligger alltför nära sushiriset i smak för att vara en bra kombination.

måndag 22 oktober 2007

Ännu ett glatt valresultat, den här gången från Polen

Tätt på det glädjande valresultatet från Åland kom ett ännu mer glädjande resultat från Polen: liberala Medborgarplattformen tog en storseger (DN) och det i ett val med rekorddeltagande. Här SvDs artikel om samma händelse.

Vad kan man då förvänta sig av den nya regeringen? Modernisering är nog en bra sammanfattning. Här är några punkter de drivit inför valet:

  • Utbyggd infrastruktur (upprustat vägnät, nya järnvägsspår, internetsatsningar, med mera)
  • Platt skatt (någonting som Sverige borde ta efter)
  • Skattesänkningar
  • Mindre planstyrning av landets ekonomi
  • Mer EU-vänlig politik

Att Polen i grund och botten är ett väldigt religiöst konservativt fäste, där kyrkan har mycket makt, tillsammans med det faktum att Medborgarplattformen främst är liberalt i ekonomiska termer, inte nödvändigtvis i andra viktiga frågor, kan man nog inte helt utesluta att vissa tråkiga politiska ställningstaganden även framgent kommer att ligga fast (det är nog förmätet att tro att hållningen i abortfrågan sansas), men hoppas kan man alltid.

söndag 21 oktober 2007

Valframgångar på Åland

Centerpartiet och Liberalerna gick framåt, Socialdemokraterna backade i valet på Åland i helgen, allt enligt Hufvudstadetsbladet. Trevlig läsning, onekligen.

Uppdatering: Även Dagens Nyheter skriver nu om valresultatet från Åland.

fredag 19 oktober 2007

... And now for something completely different!

Även om jag i första hand använder den här bloggen för politiska betraktelser, måste jag ändå posta en länk till en helt fantastisk stop motionfilm.

Se och njut!

Kameraövervakning av busskurer?!?

Det verkar inte finnas någon ände på övervakningsivern.

Nu vill Västtrafik ha kameror i bussarnas väntkurer, med motiveringen att vandalerna då inte skulle våga sig på att slå sönder busskurerna. Tror de ens själva på det resonemanget? Med en enkel huvjacka samt en rånarluva finns det inte en chans att de skulle kunna identifiera de skyldiga. De enda som kommer att drabbas av övervakningen är som vanligt de oskyldiga, som återigen får finna sig i att få sin integritet kränkt.

Den dagen busskurerna blir kameraövervakade är den dag då jag antingen slutar åka buss eller vägrar sätta mig i en busskur, beroende på hur kamerorna är riktade.

måndag 15 oktober 2007

Två pärlor från årets flod av riksdagsmotioner

Två ytterst bra riksdagsmotioner som måste applåderas och omnämnas: Avkriminalisera fildelningen genom en begränsad upphovsrätt av Karl Sigfrid (m), Lisbeth Grönfeldt Bergman (m), Lena Asplund (m), Margareta Cederfelt (m) och Staffan Danielsson (c), samt Förbud mot massidentifiering av Birgitta Ohlsson (fp).

lördag 13 oktober 2007

Tänkvärd rapport om terrorism

Den här artikeln om en insiktsfull rapport om terrorism av Oxford Research Group hade jag tänkt att blogga om tidigare, men totalt glömt bort. Bäst att nämna den nu iaf, den är väl värd att läsa.

måndag 8 oktober 2007

Innehav av The Anarchist Cookbook - förberedelse till terrorism!

Tidigare har jag bloggat om hur EUs kommissionär för justitie- och säkerhetsfrågor, Franco Frattini, vill att webbsökningar efter bombrecept skall blockas. I en liten passus i det inlägget nämnde jag bland annat The Anarchist Cookbook. Nåväl, det visar sig nu att innehav av denna minsann är att betrakta som terrorism i Storbritannien.

En 17-åring står nu åtalad; en av åtalspunkterna är "[...] the collection or possession of information useful in the preparation of an act of terrorism." Eller närmare bestämt innehav av The Anarchist Cookbook.

Det är kanske dags att jag anmäler mig själv till polisen. För jag har minsann också innehaft en utskrift av den boken en gång i tiden (nån av gångerna jag flyttade slängde jag dock bort den, den har inget större prosaiskt värde om jag säger så). Just nu har jag visserligen inga större mängder av material som skulle kunna användas för att tillverka sprängämnen, men tidigare har jag haft såväl aceton som väteperoxid hemma. Hemska tider!

Antingen så rör det här sig återigen om ett panikartat rättsövergrepp i frustration över att inte lyckas bedriva en sund utrikespolitik, eller också ett bevis på att somliga terrorister minsann är lika dumma som förespråkarna för "The War on Terrorism" tycks tro.

Personligen tror mer på det förstnämnda, sannolikt rör det sig om ännu en nyfiken tonåring som tycker att rörbomber är häftigt (jag kan egentligen inte säga emot heller, det är rätt häftigt att bränna av en egentillverkad sprängladdning. Det är dock farligt som fan; flera jag känner har sprängt av sig fingrar, så det är definitivt inget att rekommendera).

lördag 6 oktober 2007

Mer om abortförbudet i Nicaragua

Nu skriver även SvD om Nicaraguas abortförbud. Bland annat finns ett uttalande från påven, Benedictus XVI, som applåderar förbudet.

Intressant utdrag ur artikelns faktaruta:
Misslyckade aborter beräknas redan nu vara den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder, och mödradödligheten väntas stiga.

Inga bevis krävdes för fällande dom i fildelningsmål i USA

Immaterialrätten för filmer och musik verkar existera i en alternativ juridisk verklighet, en verklighet där bevisbördan ligger på den åtalade.

I en viktig dom i USA har 32-åriga Jammie Thomas dömts till böter på 222.000 dollar för att ha delat ut en bit över 1000 låtar, men hon döms bara för 24 av dessa. Det innebär alltså att varje låt bedöms vara värd över 9000 dollar.

Det mest intressanta i domen är dock inte det hissnande bötesbeloppet, utan följande:
Domaren Michael J Davis beslutade att skivbolagen inte behöver bevisa att musiken någonsin lämnat Jammie Thomas dator bara att göra låtarna tillgängliga räcker för fällande dom, oavsett om någon sedan laddar över dem eller inte.

För att dra en parallell till en annan form av upphovsrättsskyddat material, nämligen literatur, skulle det alltså innebära att om du lämnade en bok du köpt vid en kopiator så skulle förlaget kunna dra dig inför domstol för upphovsrättsbrott, oavsett om de kunnat bevisa att någon verkligen kopierat din bok eller ej. En svindlande tanke.

fredag 5 oktober 2007

Vänsterpartiet har också en skuggbudget...

Vänsterpartiets skuggbudget får socialdemokraternas ditto att rent utav framstå som ansvarstagande och rättvis.

Västerpartiet vill bland annat:

  • Höja skatten med minst 1000:-/månad
  • Höja bolagsskatten
  • Höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar, behovsanställda och timanställda
  • Avskaffa nystartsjobben och nyfriskjobben
  • Avskaffa utgiftstaket i statsbudgen (man får förmoda att målet med detta är att "finansiera" budgeten genom ytterligare lån, istället för att som alliansen sanera Sveriges ekonomi)

Många bra kommentarer om vänsterpartiets skuggbudget finns i Marie Wickbergs blogginlägg.

Könsneutrala äktenskap - ja tack!

Ett förslag från vänsterblocket som M+C+Fp borde rösta för: inför könsneutrala äktenskap.

Visserligen är förslaget något som Fp och C redan tidigare står bakom och som M med största sannolikhet kommer att rösta för på sin kommande partistämma. Men av någon anledning tillåts ändå det kyrkomaktsreaktionära partiet Krist"demokraterna" att få någon slags veto i fråga.

Det är tragiskt att lagar och förordningar än idag låter kyrkan och dess värderingar ha någon form av särställning. Ett av de viktigaste stegen i rätt riktning mot att rätta till detta är att införa könsneutrala äktenskap samt att fråntaga kyrkan dess juridiska vigselrätt.

Så om inte M+C+Fp tänker om hoppas jag att tillräckligt många borgerliga ledamöter väljer att rösta för förslaget. Det vore absurt om de röstar mot ett förslag som de själva stöder, bara för att förslaget lagts fram av fel parti (å andra sidan vore detta ingenting nytt; detta förekommer ständigt i riksdagen från alla partier).

Socialdemokraternas förvridna syn på rättvisa

Den socialistiska synen på rättvisa är intressant. I en artikel i Dagens Nyheter hävdar socialdemokraterna att de vill ha rättvisare skatter. Rättvisare skatter innebär i deras ögon bibehållen förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, samt lägre skatter för "vanliga löntagare".

Men vad är egentligen rättvist med förmögenhetsskatten? Rättvisa innebär ju att alla behandlas lika. Förmögenhetsskatten är inte rättvis; den drabbar bara de som sparat eller investerat sina pengar. De som tjänat lika mycket men som istället slösat bort pengarna på en gång drabbas inte av förmögenhetsskatt. Det enda som gör förmögenhetsskatten till en "triumf" är dess namn. Det är självklart att en skatt som säger sig beskatta de förmögna går hem i ett land där det anses fult att vara framgångsrik.

Samma sak gäller fastighetsskatten. Det finns ingenting rättvist med att personer som bott hela sitt liv i ett hus plötsligt skall tvingas sälja för att grannarna gjort bra affärer när de sålt sina hus, på grund av att området plötsligt blivit mer populärt av ett eller annat skäl (tyvärr är den fastighetsavgift som införs istället inte någon höjdare heller, men den är i alla fall mindre godtycklig och saknar överraskningsfaktor).

Den enda formen av rättvis skatt som finns är platt skatt. Alla betalar samma procentsats oavsett inkomst. Då betalar en låginkomsttagare sett till kronor och ören en liten summa och en höginkomsttagare betalar en stor summa, men båda får behålla lika stor del av varje intjänad krona (är det inte tragiskt förresten att man talar om hur mycket man får behålla av sin lön, som om det vore någonting av naturen givet att skall tvingas avstå delar av sin lön).

Platt skatt har egentligen bara ett problem; det pedagogiska. Ett nästan hundraårigt konstant socialistiskt styre har gjort att den nuvarande skattemodellen, där utbildning, företagsamhet och investeringar betraktas som någonting fult som skall bestraffas, ses som någonting självklart. Så självklart att ingen ens kan tänka sig tanken att ifrågasätta systemet.

Att läsa den socialdemokratiska skuggbudgeten får mig gång på gång att dra på smilbanden. De skriver om hur viktigt det är med småföretagsamhet och att de vill minska arbetslösheten. Det är fascinerande att de inte förrän nu verkar ha insett detta. Tidigare har det varit storföretagen som varit viktiga och den "öppna" arbetslösheten som varit relevant. Visserligen är det trevligt att även sossarna tänker om och följer i alliansens fotspår, men de har mycket kvar att bevisa.

Skuggbudgeten innehåller många floskler och få konkreta förslag. En sak håller jag dock med om: "Tillsynen av religiösa friskolor ska förbättras genom skärpta regelverk och uppföljning. Skolor som inte lever upp till kraven ska kunna få tillståndet indraget med omedelbar verkan". Men det är nånting som bör tillämpas på alla skolor, friskolor eller kommunala skolor, religiösa skolor eller ej.

En skolas lämplighet skall inte bedömas baserat på vilka som driver den, utan på vad den lär ut och hur effektivt detta sker. Däremot är det självklart att staten skall ställa vissa grundkrav på undervisningen, såsom att kreationism (eller, såsom det så "vackert" numera kallas, intelligent design) inte får föras fram som en vetenskaplig teori istället för eller jämsides med evolutionsläran, samt att religionsundervisningen måste vara allsidig och kritiskt granskande snarare än dogmatisk och fokuserad på en enda lära.

torsdag 4 oktober 2007

Abortförbud är livsfarligt

Intressant läsning för abortmotståndare: Nicaraguas totalförbud mot aborter har vållat minst 80 kvinnors död sedan det infördes för elva månader sedan, meddelar Human Rights Watch utredare Angela Heimburger.

Datainspektionen - vår garant för frihet?

När respekten för vår grundlag inte räcker till de i lagförslag som läggs, är det tur att vi har Datainspektionen. Datainspektionen sågar det förslag till ny fildelningslag som lämnades till justitiedepartementet under sommaren. Det som är skrämmande här är hur förslaget ens kunde komma så långt. Förslaget vill ju nämligen bidra till att "medborgargarden" i form av IFPI/MPAA/Antipiratbyrån skall kunna kunna få ut trafikuppgifter från internetleverantörer för att själva sedan kunna bedriva sin hetsjakt.

Insiktsfull krönika om 9/11

Thomas Friedman has skrivit den mest insiktsfulla krönika jag någonsin läst om USA efter 9/11.
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet