tisdag 27 mars 2007

Undrens tid är inte förbi...

Att en biskop skulle ha vettigare åsikter än vad RFSL har när det gäller den nya äktenskapsbalken känns smått underligt.

Precis som biskop Carl Axel Aurelius anser jag att det är naturligt att alla äktenskap skall registreras borgerligt; de som sen vill blanda in medeltida ritualer skall självklart vara fria att göra så, men staten ska inte kunna kräva att religiösa samfund går emot sina egna övertygelser när de håller dessa ceremonier, hur korkade deras övertygelser än må vara.

Självklart är det tragiskt att inte alla religiösa samfund och individuella präster insett att man förälskar sig i en människa, inte ett kön, men om de nu anser att uppdiktade flertusenåriga skrifter är viktigare än två personers kärlek, så låt dem göra så.

En äktenskapsbalk som gör borgerliga vigslar till det enda juridiskt bindande kommer inte att göra någon större skillnad på kort sikt; människan är ett vanedjur. Men på längre sikt kommer fler och fler inse att att kyrkan inte har någon roll att fylla i dagens samhälle som inte bättre fylls på annat sätt.

Jag ser fram emot den dagen...

tisdag 20 mars 2007

Namnfascism

Dagens fånighet:

Pia är inte ett lämpligt namn för en man

Varför hindra namnbytet? Jag har förståelse för när namnlagarna sätter stopp för personer som vill byta namn till varumärken, totalt outtalbara saker (Xxzxzxghhh osv), samt möjligen att de begränsar byten av efternamn. Men att Pia skulle vara "ett olämpligt namn för en man" är nånting som skatteverket och domstolar definitivt inte skall ha som bedömningsgrund. Dessutom rörde det sig ju inte ens om att byta ut alla förnamn, bara ett av dem...

Suck. Vad det förmodligen rör sig om egentligen är (illa) dold fobi mot transpersoner.

måndag 19 mars 2007

Ett passande citat

Följande utdrag ur låten "Stars and Stripes" av KMFDM tycker jag speglar lagförslaget om FRA ganska väl:
Cut back civil rights
Make no mistake
Tell 'em homeland security is now at stake
Whip up a frenzy keep 'em suspended
Don't let 'em know that their liberty's ended

Låten handlar för övrigt om George W. Bush vanstyre av USA.

måndag 12 mars 2007

Dagens applåd till Thomas Bodström (!)

När till och med den personliga integritetens värsta fiende, Thomas Bodström, anser att ett lagförslag är integritetskränkande bör man nog tänka efter...

S säger nej till avlyssningslag.


[Det kanske bör tilläggas att Bodström är för avlyssning i sak, men motståndare till vissa detaljer i lagförslaget]

En möjlig framtid?

Den väg mot storebrorssamhället som invigdes av Bodström och nu marscheras fram längs med av den nuvarande regeringen kan mycket väl leda till något liknande det projekt som i USA kallas ADVISE.
Homeland Security officials are testing a supersnoop computer system that sifts through personal information on U.S. citizens to detect possible terrorist attacks, prompting concerns from lawmakers who have called for investigations.

Skrämmande? Jag anser det i alla fall. Och Sverige är en god bit på väg. Om tillräckligt många riksdagsledamöter har mod (eller respekt för den personliga integriteten) nog att skjuta upp det liggande FRA-förslaget så att en riktig debatt kan komma till stånd kanske det finns hopp, men det ser mörkt ut.

torsdag 8 mars 2007

... och Oceanien har alltid varit i krig med Eurasien

Enligt försvarsminister Mikael Odenberg så är den nya lagen som ska ge FRA ökade möjligheter till avlyssning
ett viktigt steg för att förbättra den enskildes personliga integritet

måndag 5 mars 2007

Min politiska läggning...Enligt The Political Compass hamnar jag ungefär här. Det känns ganska korrekt. En betydligt mer rättvisande politisk representation än vad höger-vänster ger.

söndag 4 mars 2007

Ännu ett rättsövergrepp i anti-terrorismens namn


US court throws out CIA torture case
.

I korthet: blir du torterad av CIA kan du aldrig få rätt, eftersom informationen som krävs för att bevisa att du har rätt avslöjar information om hur CIA arbetar...

lördag 3 mars 2007

Statsvetare varnar för spricka i KD

Flera statsvetare tror nu att Göran Hägglunds stöd för en sundare linje i abortfrågan kan komma att leda till en splittring av partiet och att detta kan leda till att ett anti-abortparti.

Statsvetare varnar för kd-spricka

Från mitt perspektiv vore detta onekligen någonting bra. De mest extrema elementen i Kristdemokraterna skulle då lämna partiet, vilket skulle resultera i att de som återstår som del i den borgerliga fyrklövern skulle ha en betydligt mer sansad medlemsbas. Visserligen skulle kd säkert förlora några väljare, men å andra sidan kanske de skulle locka till sig andra, som skytt partiet på grund av deras fundamentalistiska falang.

Miljöpartiet föreslår att staten säljer ut SAS

Miljöpartiet vill att staten skall sälja ut SAS istället för SBAB, eftersom de anser att det är bra att staten kan styra priser på lånemarknaden men att flygbranschen redan är tillräckligt konkurrensutsatt.

Miljöpartiet har en halv poäng här - staten borde inte vara delägare i SAS. Men jag ser inget antingen - eller förhållande här. SAS bör säljas ut, men det bär SBAB också. Skillnaden är att utredningen kring en utförsäljning av SBAB redan avslutats, medan utredningen kring SAS fortfarande pågår.

Så applåder till Miljöpartiet för att de vågar ha en annan uppfattning än de andra två medlemmarna i vänstertrojkan. Oroa er inte. SAS kommer att privatiseras.

... och vi har en ny vinnare i kategorin löjlig immaterialrätt!

Vanligtvis är det USA som brukar stå för de värsta exemplen när det gäller immaterialrättslig idioti (i och med att patent på mjukvara och affärsidéer tillåts där) eller den samlade mediaindustrin, men Kanada har satt en helt ny nivå av löjlig i och med BILL C-47.

En lag som i korthet ger OS-arrangörerna ensamrätt på ord som kan förknippas med vinter-OS, såsom vinter och Vancouver...

Should the Vancouver Olympic Organizers Own "Winter"?
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet