onsdag 28 februari 2007

Kanada röstar nej till fortsatta anti-terrorlagar

Vissa länder vågar sätta garanterad frihet framför möjlig trygghet.

Precis som USA och flera andra länder införde Kanada antiterrorlagar i samband med 11:e september, men var då klarsynta nog att tidsbegränsa lagarna. Lagarna upphör att gälla första mars. Idag behandlade parlamentet ett förslag om att förlänga lagarna, men förslaget röstades ned.

Canada rejects anti-terror laws

USA fortsätter att ignorera Genèvekonventionen

Bush försvarar USAs rätt att ha hemliga fängelser där fångarna inte ges de rättigheter som Genèvekonventionen kräver.

USA tiger om "försvunna" fångar.

USA är alltid pigga på att klaga när andra länder behandlar fångar felaktigt. Det vore trevligt om de själva satte ett gott exempel.

tisdag 27 februari 2007

... and the home of the prudes!

En teater i Florida har nyss bytt namn på The Vagina Monologues" till "The Hoohaa Monologues" eftersom flera personer klagat på titeln...

Verkligheten börjar likna Magnus och Brasses sketch Manuscensornerna från "Varning för barn".

Singelkvinnor kan få ja till insemination

Vaknade upp till trevliga nyheter i DN:

Fem av sju riksdagspartier säger ja, eller lutar åt ett ja [till insemination av singelkvinnor]. Socialdemokraterna har inte bestämt sig ännu.

Föga förvånande är att Kristdemokraterna är det parti som motsätter sig förslaget...

måndag 26 februari 2007

Avlyssningsivern har inga gränser...

och avlyssningen får inga begränsningar... Det kommande lagförslaget kommer inte att innehålla några som helst begränsningar av vilken typ av avlyssning som får ske, det enda som krävs är att försvarets underrättelsenämnd ger tillstånd.

Regeringen begränsar inte avlyssning

Man kan nästan tro att den nya regeringen tänker fortsätta Bodströms linje fullt ut.
Enda undantaget är när avlyssningen gäller regeringens eget underrättelsebehov, något som också kritiserats.

Enligt min åsikt skall regeringen aldrig någonsin tillåtas vara upphov till beslut om avlyssning, annat än i krig eller annan jämförbar situation. Allmän USA-inspirerad oro för terrordåd räknas inte som med krig jämförbar situation.

söndag 25 februari 2007

Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen

Ett gott tecken: Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen.

När religiösa fundamentalister protesterar mot ens politik är det en stark indikation på att man är på rätt väg.

torsdag 22 februari 2007

Processen

Jag skall ärligt säga att jag inte är någon större älskare av Kafkas bok Processen (en av få böcker jag faktiskt somnat av), men situationen som bokens huvudperson hamnat har paralleller i verkliga livet.

”Jag vill veta varför jag kallas terrorist”

Egyptisk bloggare dömd till fängelse

Det är lätt att glömma hur viktigt det är med yttrandefrihet och åsiktsfrihet när man bor i länder där de kan tas för givet.

Alla bloggare har det inte lika lätt.

Begår intrång i andras privatliv - får beröm

En före detta domare i Orange Countys högsta domstol har dömts till 27 månader för barnpornografibrott.

Ex-judge Kline gets prison.

Men i min mening är inte det intressanta att de lyckats fälla ännu ett äckel, utan det sätt som informationen införskaffades på. En ung kille har ägnat sig åt dataintrång på flera tusen datorer, läst privat epost och sökt igenom innehållet på andras datorer.

The secret life of a cyber hero.

"Sure, a violation of privacy you must cry, but if you have nothing hurting kids, the future of the world, then there's no reason to worry as that is all that Omni-Potent protects


Jo, det brukar heta så. Är man oskyldig så skall man minsann inte oroa sig när andra läser ens epost och snokar omkring på datorn. Om man inte har någonting att dölja behöver man inte vara rädd.

Ändamålen har än en gång fått helga medlen. Visst, sexuella övergrepp på barn är något av det vidrigaste som existerar i brottsväg, så det är rätt begripligt att folk skriker "Tänk på barnens framtid". Men att acceptera ett storebrorssamhälle i ett hopplöst försök att sätta åt pedofiler, kommer att på ett helt annat sätt förstöra barnens framtid.

onsdag 21 februari 2007

Förseningar kring datalagringsakten

Att hoppas på att datalagringsakten inte genomförs är väl för mycket att hoppas på, men det ser i alla fall ut som att den genomförs senare än väntat.

Lagring av telefonuppgifter försenas.

Utförsäljning av statliga företag

Nu händer det kanske till slut.

Snar utförsäljning av statliga bolag

Listan över vilka företag som skall säljas får mig att fundera lite...
  • Telia/Sonera - telekom
  • Nordea - bank
  • SBAB - börsoperatör
  • OMX - bolåneföretag
  • Vin och sprit - ...
  • Vasakronan - fastighetsbolaget

Varför har staten överhuvudtaget ägt en börsoperatör? Nordea gissar (och hoppas) jag enbart har varit statligt på grund av någon räddningsaktion, men OMX? Och varför har inte Nordea sålts ut tidigare? Att Telia samt Vin och Sprit är statliga har ju i alla fall en historisk bakgrund; telemonopolet respektive alkoholmonopolet.

Men (S)taten har mig veterligt aldrig haft börsmonopol, bolånemonopol eller fastighetsmonopol.

Många socialister ifrågasätter självklart utförsäljningar av statliga företag; inte så konstigt eftersom det ju går tvärt emot idén om socialisering av privata företag. Men bara de mest extrema kommunisterna vågar vara ärliga nog att nämna socialiseringstanken som orsak. Detta eftersom de innerst inne vet att majoriteten av Sveriges befolkning inte stödjer socialiseringstanken.

Huvudargumentet brukar istället vara att de statliga företagen drar in pengar och att staten därför kommer att göra förlust på utförsäljningarna sett till ett längre perspektiv. Jag håller med deras analys, men inte deras slutsats. Ja, företagen drar in pengar till staten. Ja, staten kommer förmodligen att få lägre intäkter än tidigare. Men detta får inte tas som en förevändning att behålla företagen i statlig ägo.

Statligt ägande förvrider konkurrensvilkoren på marknaden. Två lysande exempel är Svenska spel samt Vin och sprit. Statligt ägande innebär också att om företagen börjar gå med förlust så blir skattebetalarna lidande. Men till syvene och sist är ändå huvudargumentet för utförsäljning att staten inte skall syssla med vinstdrivande verksamhet. Staten skall fokusera på sina kärnverksamheter. Staten skall upphandla tjänster, inte utföra tjänster. Staten skall sätta direktiv, inte utföra dem.

Choklad ger bra minne

SvD skriver: choklad ger bra minne.

Med tanke på att jag skall till Bryssel i helgen (och därmed köpa mig en sådär 2kg belgisk choklad) borde jag ha enormt bra minne nästa vecka.

Om inte annat lär jag väl i alla fall ha goda minnen...

tisdag 20 februari 2007

Tavelsjöprojektet kanske blir av ändå?

Äntligen!

Klartecken för skidanläggning på Vallberget

LUF granskar Hans Tillys lön

Veckans underhållning står Liberala ungdomsförbundet för. För att visa hur fruktansvärt absurda Byggnads granskningsavgifter är har de låtit granska Hans Tillys lön och sedan skickat faktura till honom. Det skall bli intressant att se om han betalar...

Luf Väst kräver granskningsavgift av Hans Tilly

Lobbyism i den högre skolan...

Amerikanska filmlobbyn utbildar svensk polis hur man jagar fildelare.

Vad kommer härnäst?

Exorcism...

Visserligen är kristendomen (liksom de flesta andra religioner) fylld av bakåtsträvare och folk som vid hävd håller fast vid fåniga ritualer, men jag har i min enfald trott att åtminstone exorcism skulle vara en utdöd företeelse. Tydligen har jag för höga förväntningar.

DNs artikel om samma ämne.

måndag 19 februari 2007

USA tar ett steg i rätt riktning!

New Jersey godkänner partnerskap.

Det var 3... 47 stater kvar.

Och resten av världen så klart.

Kopierings"skydd"

Oftast är det musikindustrin som försöker slå i oss att kopieringsskydd behövs, gör nytta och är till kundens gagn. Filmindustrin behöver inte ens försöka, eftersom de lyckats lura på oss att acceptera DVD:er som är regionlåsta och eftersom få ännu har behov av att omvandla sina filmer till andra format. Att sedan skydden enbart ställer till besvär för konsumenterna och inte hindrar den svarta marknaden det minsta bryr de sig inte om. För egentligen handlar det om makt, inte kopieringsskydd. Konsumenten får inte på några vilkor tro att han/hon kan förfoga fritt över den vara som pengar erlagts för.

Men den främsta intressenten är Macrovision, som har kopieringsskydd som enda affärsidé.

Nyligen gjorde Steve Jobs, datorföretaget Apples VD, en mediastunt när han gick ut och sade att Apple inte alls var för kopieringsskydd: Thoughts on Music.

Detta trots att all musik som säljs via Apples onlinebutik är kopieringsskyddad, trots att de vägrar licensiera sin teknik och trots att de vägrar sälja icke-skyddad musik från artister som framfört önskemål om detta.

Detta uttalande fick Macrovision att sätta kaffet i fel strupe och inom kort kom följande uttalande:

To Steve Jobs and the Digital Entertainment Industry

Webbsidan Daring Fireball har gjort en lysande översättning av artikeln:

Translation From PR-Speak to English

Själv skulle jag bli hjärtligt glad om kopieringsskydden försvann från CD-skivor och musik som säljs på nätet eftersom jag lagrar all min musik i de fria formaten Ogg Vorbis och Ogg FLAC.

söndag 18 februari 2007

Björn Ulvaeus talar om religionens negativa sidor

Björn Ulvaeus talar ut i SvD om sina åsikter om religioner. Det är uppfriskande läsning.

I religiösa kretsar används alltid orden "respekt" och "kränkt" men jag tycker det är svårt att ha respekt för någon som bokstavligen tror att Eva skapades för att man plockade ur ett revben från Adam.

Läs hela intervjun här.

lördag 17 februari 2007

Kan krig mellan USA och Iran undvikas?

En intressant artikel i SvD om Iran vs USA.

USA missade Irans fredsinvit.

USA och Iran har en sak gemensamt. Båda styrs av extrema krigsivrare som anklagar den andra parten för att vara ondskan självt på jorden. Men där Irans ledning nu har politisk medvind på hemmaplan (eftersom de befinner sig i försvarsposition), har USAs ledning en besvärlig position med oppositionen vid makten i kongressens två kammare. Ironiskt nog gör båda delarna risken för konflikt större.

Granskningsavgifternas absurditet

Granskningsavgifterna som Byggnads har förhandlat till sig är kanske det bisarraste tecknet på fackens övermakt. Facket, vars uppgift är att företräda sina medlemmar, kräver en fast summa varje månad (från fackanslutnas så väl som icke fackanslutnas löner) för att läsa lönebesked (!). Detta eftersom byggnadsarbetare oftast har ackordlön.

Det rimliga vore självklart att Byggnads skulle utföra slumpvisa granskningar som del av sin vanliga fackliga verksamhet, utan att kräva ersättning för det. En sådan lösning skulle låta icke fackanslutna byggnadsarbetare få 400 kronor extra i sina lönekuvert samt minska byråkratin.

Om sedan majoriteten av alla fackanslutna byggnadsarbetare fortfarande anser att granskning av varenda lönebesked så kan Byggnads höja sin medlemsavgift med lika mycket som granskningsavgiften nu ligger på och därmed gå +/- noll på affären.

Men i själva verket rör det sig ju inte om lönegranskning, utan makt.

Poängen för oss är att vi vill behålla det inflytande över lönebildningen som vi har i dag. Arbetsgivarna vill ha bort oss från förhandlingsscenen. Det här har vi krigat om i femton år. De skulle föredra att förhandla direkt med de anställda, och slippa våra duktiga löneförhandlare som står fria från företagen.


-- Byggnads ordförande Hans Tilly i en intervju i DN: "Vi tänker fortsätta med granskningsavgifterna".

Det ligger självklart i arbetsgivarnas intresse att kunna förhandla direkt med de anställda, inget tvivel om den saken. Jag kan också förstå varför facket förfasas över individuella löner; det skulle ju innebära att de som gör ett extraordinärt bra jobb kan tänkas få en del av den lönekaka som just nu går till mediokra arbetare. Men frågan om granskningsavgifterna har väldigt liten koppling till individuell lönesättning, eftersom lönefluktuationerna på byggnadsarbetarnas lönebesked är ju baserade på faktisk timtid samt kollektivt resultat, inte individuellt resultat.

Ett parlament NU!

Förhoppningsvis har väl de flesta redan skrivit under, men om ni inte har det, skriv på för att sluta flytta EU-parlamentet mellan Bryssel och Strasbourg. EU-parlamentet till Bryssel!.

fredag 16 februari 2007

Vissa lär sig inte

En av de mer idiotiska lagförslagen som lades fram i USA under fjolåret var den s.k. DOPA (Deleting Online Predators Act). DOPA lades fram av Mike Fitzpatrick (republikan) och skulle ha inneburit att alla bibliotek och skolor som mottar federalt stöd för Internet tvingats stänga av access till interaktiva websidor, inklusive bloggar och trevliga communityn såsom Helgon.net. Förslaget klubbades igenom med stor majoritet i representanthuset, men tog sig som tur är ingen vart i senaten.

Nu har DOPA återvänt i ny skepnad, den här gången presenterat av Ted "Internet är en samling rör" Stevens (även han republikan).

Ännu en artikel om DOPA Jr.

torsdag 15 februari 2007

Homofobin är tyvärr inte död

Georgij Muradov, ansvarig för Moskvas internationella relationer, jämför homosexualitet med alkoholism.

Homosexuella relationer är dåliga för hälsan.

Kärlek i alla former kan vara dålig för hälsan, vare sig det rör obesvarad kärlek, heteroförhållanden eller homoförhållanden. Men jag tvivlar på att det är det han menar med sitt uttalande, snarare är det nog ett uttryck för homofobi.

onsdag 14 februari 2007

Storebror tittar ännu lite mer

Swift, som är de europeiska bankernas gemensamma central och förmedlar betalningar mellan EU-länder, lämnar uppgifter om alla internationella överföringar som görs via Swift till USA. Så har skett sedan 2001!

EU kritiseras för bankdata till USA.

Som om inte detta vore illa nog har den förra Social"demokratiska" regeringen haft kännedom om detta minst sedan 2002. Uppenbarligen finns det ingen med ryggrad nog att prioritera frihet framför tillfällig trygghet.

Rör inte mitt Internet!

Hade tänkt skriva ett inlägg om vissa politikers iver att censurera Internet. Men jag hittade en artikel som på ett lysande sätt belyser frågan.

Ingen censur av Internet.

Per Ström, integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden har onekligen tänkt till. DNV har för övrigt många intressanta artiklar som är väl värda att läsa, så titta gärna in på den sidan också.


Internet är inte någonting nytt och farligt som måste censureras, Internet är ett media bland många andra, där samma informationsfrihet som gäller övriga media måste råda.

söndag 11 februari 2007

SvD visar vägen

En synnerligen sund ledarspalt i SvD rörande fackens övermakt.

Folkrörelse för sans och balans

lördag 10 februari 2007

Vänsterpartiet försöker kringgå las

När Centerpartiet föreslog ändringar i LAS så skulle det minsann demonstreras (och krossas rutor). Nu hoppas jag att Vänsterpartiets medlemmar högljutt ger sig ut på gator och torg för att protestera mot sig själva, för nu när V försöker kringgå LAS.

Frihet är värt mer än trygghet!

Även en borgerlig regering kan komma med helidiotiska förslag (och det här ser dessutom ut att gå igenom...)

"Lagrådet säger i princip ja till avlyssning".

Massavlyssning är aldrig acceptabelt. Avlyssning av enskilda är ett nog stort intrång i privatlivet. Massavlyssning är groteskt. Att frånsäga sig rätten till privatliv i hopp om att komma åt terrorister eller internationella brottslingar är inte bara fegt. Det är dessutom naivt.

Terrorister, narkotikasmugglare, barnpornografiligor och brottssyndikat kommer snabbt att lära sig att använda The Onion Router, GPG, steganografi och liknande för att dölja sin trafik (om inte så redan skett), men vanliga medelsvensson riskerar att få sin mejltrafik, sina surfvanor och sina dataöverföringar noga diariefört.

Hur länge tror nån egentligen att det tar innan Antipiratbyrån och deras motsvarighet på musiksidan får tillstånd att använda dataloggarna för att sätta åt fildelare? Hur länge dröjer det innan tullen börjar argumentera för att svartimport av sprit lättare stoppas om de får tillgång till loggar från trafik till utländska hemsidor för alkoholförsäljning?

onsdag 7 februari 2007

Vissa är mer jämlika än andra

Är man Socialdemokrat kan man till och med bli partiledare trots betydligt värre övertramp än vad borgerliga ministrar tvingats avgå för...

Minns ni Mona Sahlins alla "tabbar"? Här är några...

tisdag 6 februari 2007

Ännu en Pyrrhus-seger för facket

Nu har facket lyckats igen. Ännu en företagare tvingas ge upp. Och I fackets alternativa verklighet så har Sofia Appelgren behandlats schysst. Dessutom var det uppenbarligen Sofia, inte facket, som drog igång fackets blockad. För att citera:

Hon visste vad som gällde innan hon drog i gång det här

-- Maria Norrbin-Karlsson, lokalt ombud för Hotell- och restaurangfacket i Göteborg

lördag 3 februari 2007

Hjulet snurrar, men hamstern är död?

Ibland funderar man på om de låter vilka tomtar som helst bli professorer...

Professor Annica Dahlström anser att "pappor rent biologiskt är sämre på att ta hand om små barn".
 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet